Information om a-kassa

Vad är a-kassan?

A-kassan (arbetslöshetskassan) är en försäkring som ersätter en viss del av den inkomst som uteblir när du blir arbetslös. Det finns olika a-kassor beroende på vilken bransch du är i eller vilket yrke du har. På Sveriges a-kassor (finns alla a-kassor listade.
https://www.sverigesakassor.se/for-arbetssokande/hitta-din-akassa/

De vanligaste a-kassorna för kulturarbetare är:

Unionens a-kassaFör dig som arbetar inom: scen, film, radio, musik, ideell sektor.
Akademikernas a-kassa- För dig som är akademiker samt alla som är medlemmar i fackförbundet DIK.
Journalisternas a-kassa- För dig inom mediebranschen.
Musikernas a-kassaFör dig inom musikbranschen.
Alfa-kassan- För alla
Småföretagarnas A-kassa (SmåA)  - För dig med ett mindre företag.

Varför ska jag vara med i a-kassan?
Arbetslöshet kan komma oväntat och arbetsmarknaden kan snabbt förändras. Skulle du bli arbetslös kan ett medlemskap i en a-kassa vara avgörande eftersom det är svårt att klara sig ekonomiskt utan någon inkomst.

Med hjälp av ekonomisk ersättning under arbetslöshet kan du i lugn och ro hitta en ny anställning. Detta utan att känna oro över att du inte ska klara dig ekonomiskt.

Vad kostar det att vara med i a-kassan?
A-kassa kostar olika beroende på vilken a-kassa du är medlem i. Medlemsavgiften är generellt inte beroende av din inkomst utan alla medlemmar i a-kassan betalar samma avgift. Ett medlemskap kostar runt 90–125 kronor per månad vilket är en relativt liten summa jämfört med vad det är värt.

Läs mer om vad a-kassan täcker in:  https://www.a-kassa.se/vanliga-frågor/vad-kostar-a-kassa

Vilken ersättning kan jag få från a-kassan?
Vilken ersättning du kan få från a-kassan beror på din inkomst. Det finns ett undre och ett övre tak för vad du kan få. Om du tjänar mer än a-kassans tak kan det även vara nödvändigt att teckna en inkomstförsäkring. I sådana fall måste du även vara med i ett fackförbund.

Läs mer om a-kassans tak och kontakta ditt fackförbund för att se vilken inkomstförsäkring de har att erbjuda:

https://www.a-kassa.se/vanliga-frågor/ersättning-a-kassa

Kan jag som har eget företag/enskild firma få ta del av a-kassan?
Som egenföretagare med enskild firma kan man vara med i a-kassan och få stöd om man under en tid lägger firman vilande. I vanliga fall finns en gränstid för att lägga firman vilande, man får bara göra det en gång på 5 år. Du kan också blir berättigad till a-kassa om ditt egna företag har upphört.

Det finns ingen möjlighet att både få ersättning från a-kassan (deltidsstämpla) och samtidigt ha egen verksamhet igång. Detta för att ersättningen från a-kassan inte ska bli inkomstutfyllnad i mindre lönsamma företag.